HABERLER

İNŞAAT ATIKLARI ÇEVREMİZİ TEHDİT EDİYOR

10.08.2015

Eskişehir son yıllarda inşaat sektörü açısından yoğun bir gelişim yaşamaktadır. Ancak, güzel şehrimizin pek çok yerinde özellikle de boş alanlarda neden inşaat ve hafriyat atıkları görüyoruz diye sorduğumuzda inşaat/hafriyat atıkları yönetmeliğinde yer alan ve net olmayan usullerin gerçek uygulamalarda yönetilememesi problemi gerçeği ile karşı karşıyayız. Sağlıklı bir geri kazanım ve bertaraf sisteminin oluşturulması için atıkların yönetimine ilişkin program ve politikaların saptanmasına yönelik işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, gerekli idari tedbirlerin alınması ve de kontrolü en önemli husustur. Bu kapsamda kurulan Depolama Sahası İşletenlerin Görev ve Yetkileri ise kurulan tesisi Yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak işletmek ve faaliyetin sona ermesini müteakip rehabilitasyonunu sağlamaktır.

“YÖNETMELİĞİ BİLMİYORUZ”

Mevcut Yönetmeliğe karşın; Kendisine kısmi inşaat atıkları dökülecek yer gösterilemeyen ya da gösterildiği takdirde döküm bedeli kendisine bir hayli yüksek gelen vatandaş, atıklarını Eskişehir'in çevresinde bulabildiği, kendince uygun en yakın yere döküyor!

SONUÇ; Eskişehir'in çevresi hızla kirleniyor.

Hali hazırda kurulmuş bir tesis ve yasal olarak belirlenmiş görev yetki ve sorumluluklara karşın yaşanan gerçekte değişen hiç bir şey yok! En basiti vatandaşımız “Hafriyat toprağı ve inşaat/ yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nden habersiz…

 O halde yapacağımız çok şey olmalı… İzlenecek yolu özetlersek;

1.Vatandaş, öncelikle Büyükşehir Belediyesi'ni aradığında konu hakkında Tepebaşı ve Odunpazarı belediyelerine yönlendirilmektedir.
2.Odunpazarı sınırları içersinde ikamet eden bir vatandaş 4442600 Beyaz masayı telefon ile aramalıdır. Belediyenin ilgili birimi tarafından vatandaşa verilen bilgi çuval başına 8 TL (nakliye dâhil) şeklindedir. Vatandaş TC. Kimlik numarası ve atık çuval adedini kapsayan bilgi ile belediyeye başvurup üzerinde "hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atığı yazılan sarı renkli araç tarafından belirttiği adresten atığının alınmasını sağlamış olur.
3.2015 yılı rakamlarına göre, inşaat atıklarının geri kazanım bedeli 6.47TL/Ton, depolama bedeli 2 TL/Ton dur. 2 ton atığı olan bir vatandaş  6.47TL/Ton üzerinden 12.94TL ya molozlarını izinli tesislerde bertaraf ettirebilir. Bu bedele taşıma ücreti dâhil değildir. Büyükşehir Belediyesi nin Seyitgazi yolu 15'inci km'sinde bulunan katı atık düzenli depo tesisine aracın gittiğinden emin olunması yönetmelikte atık üreticisinin sorumluluğundadır. Aksi halde "153 Zabıta"  aranmalıdır.
4. Tepebaşı sınırları içersinde ikamet eden bir vatandaş 444 44.26 Mavi Masayı telefon ile aramalıdır. Belediyenin ilgili birimi tarafından vatandaşa verilen bilgi 250 kg kadar KDV dâhil 100TL şeklindedir. Ayrıca Tepebaşı Belediyesi tarafından ruhsatlı atık deposuna gidene kadar olan nakliye bedeli de vatandaştan tahsis edilmektedir. Daha sonra da Çukurhisar 'da bulunan katı atık düzenli depo tesisince atıklarımız bertaraf edilmektedir.

Büyükşehir belediyesine bağlı Tepebaşı ve Odunpazarı belediyelerince yönetmelik aynı olmasına karşın görüldüğü üzere farklı uygulamalar söz konusudur.

Bu sebeple Büyükşehir belediyesi koordinesinde Tepebaşı ve Odunpazarı belediyelerinin ortak bir uygulama ile en kısa sürede vatandaşa hizmet verilmesinin Eskişehir Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Çalışma grubunca daha uygun olacağı değerlendirilmiştir.

Atığınız sıradan nakliye araçları ile ve farklı ücretlerden taşınıyorsa bilin ki, büyük olasılıkla şehrin herhangi bir yerini kirletmek üzere yola çıkmıştır.
 Vatandaşlarımızın hafriyat atıklarının atılmasında resmi olmayan yollara başvurmalarının önüne geçilmesi kendimiz, kentimiz ve çevremiz için çok önemlidir.

Eskişehir Kent Konseyi Çevre ve Sağlık çalışma Grubu olarak; çevre kirliliğinin önüne geçilmesi ve moloz yığınlarının şehrimizde her geçen gün daha vahim sonuçlara sebep olmaması bakımından yetkili tüm birimlere sesleniyoruz.  Kentimiz ve kendimiz için...

  Eskişehir Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu

   Dilek Bayraç

PAYLAŞ